Káva Dalgona

Suroviny:  

  • 2 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 300 ml mléka

Ve velké míse smícháme kávu, cukr a horkou vodu. S pomocí šlehacího mixéru vyšleháme směs do tuha. Připravíme si dvě sklenice a do každé dáme 3 kostky ledu. Do 2/3 sklenice nalijeme mléko. Nakonec s pomocí lžíce přidáme vyšlehanou směs.

Ledová káva s javorovým sirupem

Suroviny:  

  • káva
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 300 ml mléka
  • smetana ke šlehání
  • vanilková zmrzlina
  • tmavá čokoláda

Nejdříve si uvaříme kávu – množství záleží podle toho, do kolika sklenic budeme hotový nápoj připravovat. Toto množství dle surovin výše je na dvě sklenice. Poté, co nám káva vystydne, pak ji smícháme spolu s ledem, mlékem a javorovým sirupem. Vyšleháme ze smetany šlehačku a sklenice si ozdobíme čokoládou. Nalijeme do nich připravenou kávu a přidáme kopeček zmrzliny. Navrch dáme šlehačku a případně ozdobíme čokoládou.

Kávové Créme brûlée

Suroviny:  

Na korpus:

  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 75 g čokolády
  • třtinový cukr

Na krém:

  • 1 čajová lžička instantní kávy
  • 160 ml mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 75 g krupicového cukru
  • žloutek
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 125 ml smetany ke šlehání

Do menšího hrnce nalijeme smetanu ke šlehání, vložíme do ní nalámanou čokoládu a za občasného míchání necháme rozpustit a prohřát. Poté odstavíme a necháme vychladnout. Na krém si připravíme v hrnečku kávu ve dvou polévkových lžicích horké vody. Připravíme si opět menší hrnec a nalijeme do něj mléko, vanilkový extrakt a přidáme dvě polévkové lžíce cukr. To celé necháme projít varem a poté odstavíme a necháme vychladnout. V míse promícháme žloutek se zbylým cukrem. Přidáme kávu, prosátou mouku a znovu pořádně promícháme. Za stálého míchání přidáváme mléko a opět postavíme na plotnu a necháváme prohřát, dokud nám směs nezačne zhoustnout. Smetanu vyšleháme téměř dotuha a poté opatrně vmícháme do krému. To celé vložíme do lednice. Nakonec do skleniček dáme čokoládový „korpus“ a navrstvíme na něj krém. Povrch posypeme třtinovým cukrem a pomocí flambovací pistole cukr opálíme do zlatohněda.

Čokoládovo-kávový dort

Suroviny:  

Těsto:

  • 250 g hadké mouky
  • 130 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 30 g holandského kakaa
  • špetka soli
  • 30 ml studené vody

Náplň:

  • 200 g šlehačky
  • 200 g tmavé čokolády
  • 2 vejce
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli

Pěna:

  • 125 ml vody
  • 2 čajové lžičky kávy
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky želatiny
  • 3 polévkové lžíce vody

Těsto:

Na těsto si s pomocí mixéru smícháme mouku s máslem, moučkovým cukrem, vejcem, vodou, solí a kakaem. Poté těsto vložíme do lednice, alespoň na hodinu. Po vychlazení v lednici těsto vyválíme a přeneseme do vymazané formy, tak aby těsto bylo všude rovnoměrně, hlavně po bocích. Poté těsto překryjeme pečicím papírem a zasypeme luštěninami. Pečeme zhruba 12 minut v předehřáté troubě na 180°C – pečeme dokud okraje nezačnou hnědnout. Těsto vytáhneme z trouby a pečicí papír s luštěninami odstraníme.

Náplň:

Smetanu na šlehání vylijeme do hrnce a přivedeme k varu. Poté sundáme z plotny. Přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme dokud nám nevznikne jednotná směs. Dále přidáme vanilkový extrakt, vejce, sůl a opět mícháme. Náplň nalijeme na vychlazené těsto a pečeme zhruba 18 minut na 180°C – pečeme dokud se nám střed trochu třese. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Pěna:

Do sklenice dáme kávu, zalijeme horkou vodou a necháme vychladit. Vyšleháme smetanu ke šlehání, přidáme moučkový cukr a opět šleháme. Vychlazenou kávu nalijeme do šlehačky a pořádně promícháme. Připravíme si želatinu dle návodu – želatinu vysypeme do 3 lžic vody a zahříváme dokud se prášek nerozpustí, poté do ní vmícháme pár lžic šlehačkové směsi a nakonec to celé vlijeme do šlehačkové směsi a promícháme, aby se nám hmota celkově spojila. Šlehačkovou směs vylijeme na dort a necháme přes noc v lednici ztuhnut. Poté můžeme ještě dozdobit čokoládovými hoblinkami.