SALÁT S CITRUSY A FETOU

Připravte si:  

  • 6 ks kadeřávkových listů
  • 1 ks čekankového zelí
  • 1 ks růžového grepu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks pomeranče
  • 1 lžička chilli papriček
  • ½ granátového jablka
  • 100 g fety
  • 1 hrst pistácií
  • trocha máty
  • špetka soli

Na zálivku:  

  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z ½ pomeranče
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli a pepře

Postup přípravy: 

Kadeřávek zbavíme tuhých stonků a natrháme na menší kousky. Očistíme pod tekoucí vodou a necháme vysušit. Čekanku nakrájíme na malé kousky a smícháme v míse spolu s kadeřávkem.
Suroviny na zálivku smícháme dohromady a nalijeme do nějaké menší misky. Zálivku s čekankou a kadeřávkem pořádně promícháme.
Grep zbavíme kůry a nakrájíme na půlměsíčky. Pomeranč také zbavíme kůry a nakrájíme na kolečka. Z granátové jablka vyloupeme pouze zrnka. K tomu všemu si ještě najemno nasekáme pistácie.
Na velký talíř rozložíme dospod zelí s čekankou, poté pokrájené citrusy a celé zasypeme zrnky granátového jablka, pistáciemi, lístky máty a kousky fety. A nakonec zalijeme připravenou zálivkou.

SALÁT S JAHODOVO-MAKOVOU ZÁLIVKOU

Připravte si:  

  • 1 balení rukoly (špenátu, polníčku, ..)
  • 250 g jahod
  • 100 g medu
  • ½ červené cibule
  • 1 salátová okurka
  • 60 g opražených pekanových ořechů nebo pistácií
  • 60 g sušených brusinek

Na zálivku:  

  • 80 ml rostlinného oleje
  • 4 velké jahody
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce nemletého máku

Postup přípravy: 

Nejdříve si připravíme zálivku: tyčovím mixérem rozmixujeme všechny suroviny, kromě máku, dokud nebude zálivka úplně hladká. Poté teprve vmícháme mák.
Ve velké míse promícháme zeleň, nakrájené jahody, okurku a červenou cibuli. Poté přidáme ořechy a brusinky. A na závěr zalijeme salát připravenou zálivkou a celé promícháme, aby byla zálivka stejnoměrně rozprostřená.