DOMÁCÍ TATARSKÁ OMÁČKA S KAPARY

Připravte si:  

  • 2 lžíce zakysané smetany (husté)
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 šalotka
  • 3 nakládané okurky
  • mletý pepř
  • špetka soli

Postup přípravy: 

Do mísy dáme majonézu se smetanou a celé promícháme. Přidáme kapary, najemno nakrájenou šalotku a okurky. Podle chuti osolíme a opepříme. A můžeme podávat k připraveným chodům – skvěle se hodí ke grilovanému masu.

ZDRAVÝ AVOKÁDOVÝ DIP

Připravte si:  

  • 2 zralá avokáda (jsou měkčí)
  • 1 šalotka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 250 g ricotty
  • špetka soli a pepře

Postup přípravy: 

Avokádo zbavíme slupky a pecky. Dužinu dáme spolu s oloupanou šalotkou do mixéru a mixujeme do hladké konzistence. K avokádu přidáme ricottu, limetkovou šťávu, sůl, pepř a mixujeme dál do hladka.
Tento avokádový dip se hodí k samostatné zelenině, případně namazaný na žitný chléb či krekr.

HUMUS Z CIZRNY

Připravte si:  

  • 500 g vařené cizrny
  • 2 lžíce bílé pasty tahini
  • zhruba 70 ml vody – radši méně, poté přidávat
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 lžička mletého římského pepře
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička soli (nejlépe himalájské)
  • 1-2 stroužky česneku – dle chuti
  • 60 ml citrónové šťávy
  • hrst pražených piniových semínek

Postup přípravy: 

Cizrnu přidáme do mixéru, přilijeme veškeré tekutiny, tahini pastu, kmín, červenou papriku, česnek a mixujeme dohladka. Rozmixovaný a hotový humus dáme do mísy a můžeme pokapat trochou olivového oleje, a také posypeme piniovými semínky. Humus se může jíst samostatně, ale nejlépe se hodí k nakrájené zelenině. Někdo ho také používá jako pomazánku na pečivo.