CHEESECAKE

Suroviny:  

  • 300 g kešu ořechů
  • 200 g odpeckovaných datlí
  • 500 g čerstvých borůvek
  • 100 g cukru
  • 750 g tvarohu

Na korpus si rozmixujeme kešu oříšky s datlemi. Směs natlačíme do dortové formy, která je vystlaná pečícím papírem.
Na krém si rozmixujeme 350 g čerstvých borůvek spolu se 100 g cukru. Poté vše smícháme dohromady s tvarohem.
Připravený krém navrstvíme na korpus a dáme do lednice, aby nám vše ztuhlo.
Připravíme si polevu na cheesecake – použijeme zbytek borůvek a k tomu cca 2 lžíce cukru. Dáme do menšího kastrůlku a necháme svařit nad mírným ohněm, než poleva zhoustne.
Poté, co nám poleva mírně vychladla, nalijeme ji rovnoměrně na cheesecake a opět v lednici necháme vychladit.
Stačí už jen dozdobit dle vlastního vkusu a můžeme podávat.

MRKVE

Suroviny:  

  • 2 veliké mrkve
  • 1/2 malé majonézy
  • 1/2 zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku 
  • 3 zavařené okurky
  • 1 tučný tvaroh
  • sůl, pepř

Listové těsto si rozválíme a pokrájíme na cca 2 cm široké proužky. Poté ho namotáváme na formy na kornoutky. Celé proužky na kornoutcích potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Upečeme dozlatova a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň. Mrkev očistíme a spolu s okurkami nastrouháme najemno, česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme na malé kousky.
Všechny ingredience poté smícháme dohromady a dochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti.
Po dochucení a vychlazení naplníme mrkvičky z listového těsta náplní. K nápomoci můžeme použít i zdobící sáček. A jako ozdobu petrželku.

VČELKY

Suroviny na korpus:  

  • 4 vejce - bílky na sníh + 4 žloutky
  • 100g cukru
  • 125g polohrubé mouky
  • 1dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva 

Suroviny na krém:  

  • 600g zakysané smetany
  • cukr (dle chuti)
  • 250 ml 33% šlehačky
  • 250g meruněk
  • 4 dcl pomerančového džusu
  • 1 vanilkový puding

Na korpus si vyšleháme bílky s cukrem dotuha. Poté už jen vařečkou ručně přimícháme ostatní suroviny. A dáme péct na vymazaný a moukou vysypaný plech na 180◦C, cca 20 minut.
Během pečení si připravíme krém ze šlehačky, zakysané smetany a cukru dle chuti – 2 polévkové lžíce by měly stačit. Poté, co nám korpus vystydne, můžeme na něj nalít připravený krém a rovnoměrně ho rozetřeme. Položíme na něj půlky uvařených meruněk. Plech dáme do lednice, aby se nám vše hezky vychladilo.
Poslední vrstvu, neboli polevu si připravíme z džusu, cukru a vanilkového pudingu. Vše smícháme v kastrůlku dohromady a necháme projít varem. Poleva opravdu rychle tuhne, tudíž je potřeba polévat celý povrch koláče/buchty rychle. A opět dáme do lednice. Na dozdobení si rozpustíme čokoládu a pomocí zdobícího sáčku nakreslíme na meruňky proužky a hlavičky. Pomocí cukrové polevy nakreslíme očka a z mandlových plátků doděláme křidélka.